Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 februari 2018

D66 Amsterdam: Nieuwe stap in aanpak drukte binnenstad

De volgende stap om de binnenstad leefbaar te maken is gezet. Na het succesvolle verbod op de Cheese Company gaat Amsterdam de rondleidingen van grote groepen toeristen op de Wallen reguleren.  Tourgidsen moeten een vergunning aanvragen om mensen rond te leiden en moeten aan strengere eisen voldoen. Zo wordt invulling gegeven aan een motie van Reinier van Dantzig (D66) en Dennis Boutkan (PvdA). Van Dantzig: “Als de zoveelste Wallentour door je straat slentert, dan snap ik dat je er een keer klaar mee bent. Ik ben dan ook erg blij met deze maatregel.”

Niet meer dan twintig personen

De gidsen die groepen groter dan vijf personen rondleiden hebben vanaf april een ontheffing nodig. Daar horen nieuwe regels bij: niet stilstaan op drukke plekken, respect voor de bewoners, met de rug naar prostituees staan en geen foto’s maken, geen alcohol, geen geschreeuw en niet meer dan twintig personen. De ontheffing geldt voor alle tours, dus voor zowel de pubcrawl als de tours via segway of tandem, en gaat in per april.

Three strikes you’re out

De gemeente gaat extra handhavers inzetten om te controleren of de gidsen zich aan de regels houden. Bij drie overtredingen raakt de gids zijn ontheffing kwijt.Van Dantzig:  “Een vergunningstelsel voor tours zoals deze geeft ons extra slagkracht de rotte appels eruit te plukken. Het gaat mij erom dat we er alles aan doen om bewoners en ondernemers te beschermen tegen een verkeerd soort drukte. Dit is één van de manieren waarop grip kunnen krijgen op die Wallentours.”