Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 18 februari 2019

In gesprek met… Mascha ten Bruggencate

Deze D66-er is voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum

Het klinkt als iets om trots op te zijn. Dat we als D66 Amsterdam Centrum een voorzitter hebben in het Dagelijks Bestuur. Maar wat betekent dat? Dat kan één persoon het best vertellen, daarom laten we graag Mascha ten Bruggencate aan het woord.

Om het politiek speelveld in het stadsdeel Centrum beter te begrijpen brengen we graag de politiek in ons stadsdeel in beeld. Eerder kwamen de stadsdeelcommissieleden Pia Bruin en Debbie van Veen aan het woord. Zij vertelden over hun ervaringen in de lokale politiek. In dit artikel lees je meer over onze voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum: Mascha ten Bruggencate.

Hoe is het om voorzitter van het Dagelijks Bestuur Centrum Amsterdam te zijn?

“Het Dagelijks Bestuur Centrum bestaat uit drie personen, de andere twee leden voor de periode 2018-2022 zijn van GroenLinks. Wij voeren taken en bevoegdheden uit namens het College en krijgen hierbij gevraagd en ongevraagd advies van de stadsdeelcommissie. Ik houd me als voorzitter bezig met de portefeuilles openbare orde, vergunningen en veiligheid, sociaal beleid en kunst, cultuur & monumenten. 

Het is een uitdagende en afwisselende rol als voorzitter. Dat maakt deze baan zo leuk! Mijn dagen zijn heel afwisselend. Bewoners die een buurtinitiatief organiseren, een ondernemer die zijn terras wil uitbreiden, een ouderensociëteit die subsidie heeft aangevraagd, de politie over de veiligheid in het stadsdeel, de burgemeester die de visie op de binnenstad wil bespreken, dit zijn allemaal voorbeelden van waar ik mij mee bezighoud. Bijna alles wat ik doe speelt zich in het centrum af, daardoor kan ik bij veel plannen en projecten even langs fietsen om te kijken hoe het gaat.”

Je doet dit nu 9 maanden. Waar ben je het meest trots op?

“Ik heb gemerkt dat ik als stadsdeelbestuurder veel kan betekenen en vooral op praktisch of persoonlijk vlak echt een verandering teweeg kan brengen. De stadsdeel politiek is heel praktisch. Het gaat over wat er met bewoners en ondernemers gebeurt, geen abstracte beleidsplannen, maar wel andere terrastijden, wel of geen vergunning of geld om een mooi plan uit te voeren. Door veel met bewoners en ondernemers te praten hoor je allerlei grote en kleine wensen, als ik daar een verschil in kan maken is dat soms een kleine stap voor de gemeente, maar een grote voor de betrokkenen. Juist die veranderingen die ik kan maken door goed te luisteren naar wat nodig is, dat is waar ik trots op ben.”

Ben je vooral bestuurder of ook nog een beetje D66-er?

“Natuurlijk! Ik ben benoemd als D66-er, dus in de besluiten die ik neem is dat wel te merken. Het Dagelijks Bestuur is verlengd bestuur van het college, we voeren met hen het collegeakkoord uit. Het collegeakkoord, waar D66 aan heeft meegeschreven, geldt dan ook als leidraad voor de uitvoering van nieuwe plannen. Ik ben zelf al jaren lid van D66, dus voor mij is mijn eigen aanpak vaak vanzelf ook een D66 aanpak.”

Waar we Mascha ten Bruggencate nog meer van kennen?

Ze is al jarenlang betrokken bij de partij en heeft meerdere functies bekleed. Hiervoor was Mascha vier jaar lang gemeenteraadslid en vicefractievoorzitter. Daarvoor was ze van 2010-2014 Deelraadslid voor D66 in het stadsdeel Centrum.

We spraken Mascha ten Bruggencate kort over haar rol tijdens de afdelingsbijeenkomst eind januari. D66 stadsdeel Centrum Amsterdam organiseert ongeveer 4 keer per jaar een afdelingsbijeenkomst en tal van andere activiteiten. Kijk op de agenda voor het eerstvolgende evenement.

Wat doe jij met D66 en doet D66 met jou?

Gaat je politieke hart sneller kloppen door dit artikel? Wil je zelf actiever betrokken zijn bij de partij in ons stadsdeel? Neem dan contact op! We zijn altijd op zoek naar enthousiaste D66-leden die zelf een steentje willen bijdragen, zich willen inzetten of gewoon op zoek zijn naar politieke gezelligheid.